Niemieckie smaki

Kontynuujemy kuchenne tematy, po porcji niemieckich słówek związanych z żywieniem, pokazujemy tradycyjne potrawy naszych zachodnich sąsiadów. Podobno w Niemczech można znaleźć ponad 6 tysięcy gatunków piwa i 300 gatunków chleba… Z racji bliskości ...

Kontynuujemy kuchenne tematy, po porcji niemieckich słówek związanych z żywieniem, pokazujemy tradycyjne potrawy naszych zachodnich sąsiadów. Podobno w Niemczech można znaleźć ponad 6 tysięcy gatunków piwa i 300 gatunków chleba…

Z racji bliskości obu krajów i podobnych produktów żywnościowych, kuchnie polska i niemiecka powinny być bardzo podobne. W wielu kwestiach to założenie sprawdza się, ale znajdziemy też pewne „smakowite” różnice.

Po pierwsze mięso, po drugie ziemniaki

Istotne w niemieckiej kuchni jest mięso. Niemcy bardzo lubią wszelkiego rodzaju kiełbasy i szynki. Są wśród nich: Weißwursteczyli biała kiełbasa (wspominaliśmy o niej we wpisie o kuchni bawarskiej), mielone mięso z czosnkiem Hackbraten oraz kiełbasa z rusztu, czyli Rostbratwurst. Pisząc o niemieckich przysmakach, nie można pominąć Currywurst. Jest to grillowana kiełbasa z dużą ilością curry, zazwyczaj podawana z pieczywem lub frytkami, bardzo popularna w Berlinie. W niemieckiej kuchni prym wiedzie wieprzowina, cenionym przysmakiem jest peklowana i wędzona pieczeń wieprzowa, czyli Kassler. Natomiast w duecie z piwem na niemieckich stołach często gości golonka (Schweinehaxe). 

Kuchnia naszych zachodnich sąsiadów to nie tylko potrawy mięsne, znajdzie się także miejsce na ryby, popularne zwłaszcza w północnych landach. Często jedzony jest tam dorsz. Zaskakującą potrawą wykorzystującą ryby są placki ziemniaczane z wędzonym łososiem i ze śmietaną.

Nie można zapomnieć o dodatkach. Niemcy uwielbiają ziemniaki, dlatego mięsa podawane są wraz z gotowanymi lub zasmażanymi ziemniakami albo z Kartoffelsalat, czyli sałatką ziemniaczaną, której głównymi składnikami są: ziemniaki, cebula, ocet, olej i ewentualnie boczek. Jednak to nie wszystkie dodatki cenione przez Niemców, nie można zapomnieć o szpeclach – Spätzle, które są bardzo podobne do znanych w Polsce zacierek lub klusek „łyżką kładzionych na wodzie”. Klasyczne szpecle pochodzą ze Szwabii, a ich głównym składnikiem są mąka oraz jajka. Na tym samym przepisie opierają się Käsespätzle, czyli tradycyjne niemieckie kluski serowe, pochodzące z regionu Allgäu. Są to gotowane we wrzącej wodzie mączne kluseczki z gęstego ciasta wymieszanego serem żółtym. Tak powstałe kluseczki podaje się ze śmietaną i smażoną cebulką.

Oprócz ziemniaków i mięsa w niemieckiej kuchni nie może zabraknąć kapusty. Zieloną kapustę kisi się (potrawa nazywa się Sauerkraut), natomiast czerwoną gotuje się wraz jabłkami (Apfelrotkohl).

A na deser…

Amatorzy słodkości też znajdą coś dla siebie wśród tradycyjnych niemieckich potraw. Jednym z najpopularniejszych deserów jest Apfelstrudel, czyli szarlotka. Ciasto najczęściej podawane jest na gorąco z bitą śmietaną, czasem też gałką lodów. Można spotkać także wersję z sosem waniliowym. Kiedyś tradycyjnie ciasto było robione z kwaśnych jabłek oraz rodzynek maczanych w rumie, ale dzisiaj wiele osób nie trzyma się tego schematu.

Opisując niemieckie słodkości, nie można pominąć kremu berlińskiego. Jego główne składniki to jaja, cukier, mąka ziemniaczana, siekane pistacje oraz śmietanka, a także alkohol: białe wino i koniak.

Natomiast osoby, które nie lubią słodkości mogą po obiedzie zrelaksować się przy piwie, które w Niemczech jest bardzo popularne.

Czy macie jakieś ciekawe doświadczenia związane z niemiecką kuchnią? Może przepisy?