Przepis na Maultaschen

W pracy za granicą niezwykle ważna jest znajomość kultury kraju, w którym przebywamy. Dotyczy to też oczywiście Opiekunek osób starszych. Przydatna jest również znajomość kuchni, ponieważ dzięki niej mamy okazję zrobić przyjemność naszym Podopiecznym, wpasowując się w ich upodobania i smaki.

Jedno z tradycyjnych dań kuchni niemieckiej to Maultaschen – pierogi, wyglądem przypominające włoskie ravioli. O ich powstaniu krąży wiele legend. Jedna z nich głosi, że cystersi z klasztoru Maulbronn, nie chcąc rezygnować z mięsa, ukryli je przed oczami Pana w cieście. Z tego powodu Maultaschen są nazywane również przez miejscowych „Herrgottsb’scheißerle”.

Warto zauważyć, że w 2009 r. Unia Europejska uznała je za „specjalność regionalną”, przyznając jej istotne znaczenie dla dziedzictwa kulturowego Badenii-Wirtembergii.

 

Jak przyrządzić to klasyczne niemieckie danie? 

SKŁADNIKI (dla 4 osób):

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka soli

Nadzienie:

  • 25 dkg boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
  • 40 dkg mięsa mielonego
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 1 jajko
  • 1 l bulionu wołowego
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 cebule
  • pietruszka
  • gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE:

  • Zagnieć wszystkie składniki na ciasto, uformuj z niego w kulkę i owiń folią spożywczą, odstaw do zamrażali na 30 min.
  • Zblanszuj szpinak we wrzącej osolonej wodzie przez 2 minuty i odstaw do ostygnięcia.
  • Obierz cebulę i drobno posiekaj.
  • Następnie połącz wszystkie składniki ze sobą i dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Na stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0,5 cm i wytnij z niego prostokąty.
  • Do każdego pierożka nałóż ok. łyżeczkę farszu i zlep.
  • Zagotuj 1l bulionu, następnie dodaj Maultaschen – będą gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię.

 

Smacznego!

POWRÓT >>