Cukrzyca

Na tę chorobę choruje ponad 300 milionów ludzi na całym świecie. Na czym polega cukrzyca oraz jak opiekować się seniorem chorym na cukrzycę? Zapraszamy do lektury.

Czym jest cukrzyca?

Przyczyną cukrzycy jest zaburzenie wydzielania lub działania insuliny, która jest hormonem odpowiedzialnym za regulację procesów przemiany materii. Niedobór powoduje podwyższone stężenie glukozy we krwi. Istnieje wiele typów choroby. Najczęściej spotykane to cukrzyca typu 1 i 2. Typ 1 jest przypadłością głównie dotykającą młodych ludzi, choroba związana jest z niewydolnością komórek trzustki na podłożu autoimmunologicznym. Natomiast u ludzi starszych, najczęstszym powodem cukrzycy jest słabsze działanie insuliny. Choroba jest nazywana cukrzycą typu 2. W tym przypadku ryzyko zachorowania zwiększa się wraz z wiekiem, dlatego osoby, które ukończyły 45 rok życia powinny raz w roku badać poziom cukru we krwi. Czynnikami sprzyjającymi rozwojowi choroby są otyłość, siedzący tryb życia, nadciśnienie tętnicze, a także choroby trzustki i wątroby oraz wysoki poziom cholesterolu we krwi.

Cukrzyca typu 2 – na czym polega dieta osoby chorej?

Ponad połowa przypadków cukrzycy typu 2 przebiega bezobjawowo, a chorobę wykrywa się przypadkowo w badaniach przesiewowych. Typowymi oznakami cukrzycy typu 2, która dotyczy osób dojrzałych, są częste oddawanie moczu, zwiększone pragnienie, osłabienie i senność, a także infekcje. W leczeniu pacjenta dąży się do wyrównania poziomu cukru we krwi. Nie należy zapominać o następstwach źle kontrolowanej choroby w postaci powikłań, takich jak cukrzycowa choroba nerek, choroby oczu, większe ryzyko zawału serca lub udaru mózgu. Z tych powodów chory musi kontrolować poziom cukru, ciśnienie tętnicze oraz cholesterol we krwi. Kluczowe w cukrzycy typu 2 są leki doustne, a także insulina. Bardzo ważna jest także dieta, która musi być dostosowana do chorej osoby oraz systematyczny wysiłek fizyczny.

Oto kilka wskazówek, jak powinna wyglądać dieta osoby chorej na cukrzycę. Ważne jest regularne przyjmowanie i odpowiednia ilość posiłków. Zmniejszenie masy ciała jest ważnym elementem leczenia cukrzycy.

NIE dla:

  • tłustych mięs i serów,
  • kostek bulionowych, śmietany, octu i ostrej papryki,
  • dżemów, syropów, czekolady i miodu,
  • grochu, fasoli, soczewicy oraz bobu,
  • mąki pszennej,
  • smażonych potraw mącznych (należy zapomnieć m.in. o naleśnikach), niewskazane jest również białe pieczywo.

TAK dla:

  • ciemnego lub czerstwego pieczywa,
  • gotowanych potraw mącznych,
  • różnego rodzaju kasz i ryżu,
  • jogurtów i kefirów,
  • chudych mięs oraz ryb,
  • suszonych owoców, a także warzyw.

Jeżeli nie masz pomysłów na jadłospis zgodny ze wskazówkami, możesz zerknąć tutaj.

Do zadań opiekunów lub opiekunek osób chorych na cukrzycę należy dbanie o regularne przyjmowanie leków, pomoc w ćwiczenia fizycznych, zachęcanie do ruchu, a przede wszystkim dbałość o dietę i higienę, zwłaszcza stóp (cukrzycy typu 2 często towarzyszy tzw. stopa cukrzycowa; o tym, jak postępować z seniorem z tą dolegliwością, napiszemy w kolejnym wpisie w kategorii „Opieka nad osobami starszymi”).