Osoby opiekujące się seniorami muszą wiedzieć, że przewlekła choroba nerek jest częstym zaburzeniem. Najczęściej przytrafia się w starszym wieku – występuje nawet u 30% osób powyżej 65. roku życia.

Nerki pełnią istotną funkcję, która polega na oczyszczaniu krwi z odpadów przemiany materii, filtrowaniu wody oraz utrzymaniu równowagi w organizmie pomiędzy solą a minerałami – ma to znaczenie w regulowaniu ciśnienia krwi.

Prawidłowa czynność nerek zapewnia najkorzystniejsze warunki do pracy wszystkich narządów i tkanek w organizmie. W przypadku niewydolności nerek dochodzi do niedostatecznego oczyszczania krwi oraz do nadmiernego usuwania wody, co wiąże się ze wzrostem stężenia produktów ubocznych przemiany materii, toksyn, nadciśnieniem, nadmiernym nawodnieniem. Konsekwencje dotyczą nie tylko samych nerek, ale również każdego organu i tkanki, gdzie dociera zanieczyszczona krew. Niewydolność nerek objawia się zmianą objętości w wydalanym moczu lub jego brakiem. Nerki wówczas tracą wszelkie właściwości regulacyjne.

Niewydolność nerek leczy się głównie farmakologicznie, jednak niemniej ważną rolę odgrywa również odżywianie.

Główną zasadą przy nadciśnieniu jest ograniczenie ilości spożywanego białka (nie wykluczać całkowicie z diety, ale jeść tylko produkty zawierające białko pełnowartościowe np. jajka, mleko). Zalecane produkty zawierające białko powinny być łatwe do strawienia (gotowany drób, ryby, wołowina). Radzi się stosowanie tylko zdrowych tłuszczy, takich jak: oliwa z oliwek, olej słonecznikowy lub sojowy. Powinno się również ograniczyć do minimum pikantne przyprawy. Najkorzystniej jest zrezygnować z:

  • soli kuchennej,nerki
  • tłuszczy zwierzęcych,
  • serów,
  • konserw,
  • produktów wędzonych i kiszonych,
  • nasion strączkowych,
  • napojów gazowanych,
  • suszonych owoców,
  • śledzi,
  • grzybów,
  • słonych przekąsek,
  • wywarów mięsnych i warzywnych (ponieważ są one bogate w potas),
  • wędlin (z wyjątkiem chudych, lekkostrawnych szynek i wędlin z cielęciny).

Posiłki należy spożywać 4-5 razy dziennie o stałych porach. Potrawy trzeba przygotowywać jak przy diecie lekkostrawnej – unikać smażenia, a raczej piec w folii, gotować.

Ważne jest, by ściśle stosować się do ustalonej przez lekarza ilości przyjmowanej wody.