Podczas starzenia w ludzkim organizmie następuje szereg zmian, które utrudniają funkcjonowanie fizyczne i społeczne. Opiekunki/Opiekunowie osób starszych powinni mieć ich świadomość i wiedzieć jak im zaradzić, by nie spowodować dyskomfortu psychicznego u podopiecznych. Jedną z Posiłekkłopotliwych sytuacji zarówno dla Opiekunki/na, jak i dla seniora, jest serwowanie posiłków i karmienie. Sposób podawania pokarmu powinien być dostosowany do stanu zdrowia seniora oraz wspomnianych wcześniej zmian.

Przyczyny

Problemy związane z odżywianiem, które pojawiają się u osób starszych, mogą być spowodowane:

  • brakami w uzębieniu lub protezą zębową (powodują trudność z gryzieniem i przeżuwaniem),
  • osłabieniem mięśni przełykowych (problemy z połykaniem),
  • mniejszą wrażliwością kubków smakowych (mniejsza zdolność odczuwania smaków),
  • mniejszą ilością wydzielanej śliny (suchość jamy ustnej, kłopot z formowaniem kęsów i przełykaniem),
  • wolniejszym niż wcześniej procesem trawienia.

Wszystkie te czynniki sprawiają, że osoby starsze traktują jedzenie jako niekomfortową i wstydliwą konieczność.

Przywrócić przyjemność jedzenia

Odżywianibreakfast-848313_1280e się to codzienne dostarczanie niezbędnych mikroelementów organizmowi. Należy zadbać, aby spożywanie posiłków sprawiało przyjemność. Dobrze jest też utrzymywać stałe pory podawania pokarmów – jest to ważne zwłaszcza dla osób z demencją, ponieważ daje  poczucie „poukładanego dnia”, a co za tym idzie – bezpieczeństwa. Dieta powinna być urozmaicona, konsystencja podawanych posiłków dostosowana do możliwości trawiennych podopiecznego, a przygotowane dania powinny wyglądać apetycznie.

Podawanie posiłku

  • Miejsce – trzeba zadbać, by pomieszczenie było przewietrzone.
  • Odpowiednie naczynia i sztućce – najlepiej nie karmić podopiecznego plastikowymi sztućcami ani łyżką, ponieważ kojarzy się to z karmieniem dzieci.
  • Jeśli chodzi o formę posiłku, należy kierować się sugestiami podopiecznego – woli mieć oddzielone warzywa od mięsa i reszty czy wszystko zmieszane?
  • Pozycja – podczas karmienia najlepiej być na wysokości podopiecznego – nie stać nad nim.
  • Należy zadbać o czysty śliniak, a gdy zdarzy mu się coś rozlać lub pobrudzić – nie zwracać na to zbytniej uwagi.
  • Podopiecznego nie powinno się poganiać – jeśli nie chce otworzyć ust – można tylko lekko dotknąć łyżeczką jego warg. Absolutnie, nie napierać.

Co może usprawnić posiłki?

W sklepach medycznych oraz w internecie są dostępne sprzęty, które ułatwiają spożywanie posiłków osobom starszym. Są nimi np. stoliki umożliwiające jedzenie w łóżku, mata/śliniak ochraniający odzież, wszelkiego rodzaju kubki – niekapki, maty antypoślizgowe na stół (zapobiegną przesuwaniu się talerzy nawet przy potrąceniu), „chwytaki” do łyżki (dzięki którym nie wyleci ona z ręki).

Warto pamiętać, że samodzielne jedzenie daje seniorowi poczucie niezależności, dlatego jeśli nie jest to konieczne – nie wyręczajmy go w trzymaniu sztućców. Seniorom trzeba okazywać cierpliwość – nie pośpieszać podczas jedzenia, ani tym bardziej – wyśmiewać niezdarności. Najlepiej zorganizować choremu takie warunki, w jakich również i my sami chcielibyśmy spożywać posiłki.

 

 

http://poradnikopiekunki.pl/podawanie-lekarstw-o-czym-pamietac/

http://damy-rade.info/przewlekle-chory-w-domu/karmienie/