Zapraszamy na kolejną, bardzo smaczną lekcję języka niemieckiego… w roli głównej jabłka. 

LEKCJA 48

Rezept für Apfelkuchen – przepis na jabłecznik

 

Teig: (ciasto)

-125g weiche Margarine oder Butter (125g miękkiej margaryny lub masła)

-125g Zucker ( 125 gcukru)

-1 Packung Vanillenzucker ( 1 paczka cukru waniliowego)

-1 Prise Salz ( szczypta soli)

-4 Tropfen – Natürliches Zitronen-Aroma (4 krople aromatu cytrynowego)

-3 Eier (3 jajka)

-200g Mehl ( 200g mąki)

-1 Prise Backpulver ( szczypta proszku do pieczenia)

Belag: (nadzienie)

-750g Äpfel (750g jabłek)

Außerdem: (ponadto)

-Zimt (cynamon)

Vorbereitung: (przygotowanie)

-Margarine oder Butter in einer Rührschüssel mit einem Mixer (Rührstäbe) geschmeidig rühren (Wymieszać margarynę lub masło w misce mikserem)

-Zucker, Vanillinzucker, Salz und Aroma hinzufügen, bis eine gebundene Masse entsteht

(Dodawać cukier i cukier waniliowy, szczyptę soli, aromat aż powstanie jednolita masa)

-Eier zugeben (Dodać jajka)

-Mehl und Backpulver mischen und zum Teig geben

(Mąkę, proszek do pieczenia dodać do ciasta i wymieszać)

-2/3 des Teiges in der Springform glatt streichen(Wlać do blaszki 2/3 ciasta)

-Äpfel auf den Teig legen (Ułożyć jabłka na cieście)

-Zuletzt mit Zucker und Zimt bestreuen(Na koniec posypać cukrem i cynamonem)

-Backzeit: cirka 45 min (czas pieczenia: około 45 min)

Wersja do druku Lekcja 51 Rezept für Apfelkuchen lub wersja pdf Lekcja 51 Rezept für Apfelkuchen