Lekcja 58. Przepis na muffinki z fasoli

W dzisiejszej lekcji języka niemieckiego przedstawiamy ciekawy przepis na czekoladowe babeczki z czerwonej fasoli.

Polecamy w pierwszej kolejności zapoznać się ze słownictwem, a następnie – wypróbować przepis w kuchni.

 

Das Rezept für Muffins mit roten Bohnen

  • 250 g rote Bohnen
  • 2 Eier
  • ¾ TL Natron
  • 20 g dunkles Kakaopulver (4 EL)
  • 50 g Honig
  • 1 TL Zimt
  • ½ TL Kardamonpulver
  • ½ TL Muskatnuss
  • ein wenig gemahlener Ingwer

 

Die Bohnen zunächst in einem Sieb abwaschen. Danach in einen hohen Behälter geben, 2 Eier hinzufügen und mit Hilfe eines Pürierstabes zu einer gleichmäßigen Masse verarbeiten. Man füge Kakaopulver, Honig, Natron und die Gewürze zum Teig hinzu. Alles gut vermischen und in die Backförmchen verteilen.

Die Muffins werden 25 min bei 190 Grad gebacken.

 

Guten Appetit!

——————————————————-

Przepis na muffinki z czerwonej fasoli

  • 250 g czerwonej fasoli konserwowej
  • 2 jajka
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 20 g ciemnego kakao (4 łyżki)
  • 50 g miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • odrobina mielonego imbiru

 

Fasolę należy opłukać na sitku. Następnie fasolę umieszczamy w wysokim pojemniku, wbijamy 2 jajka i za pomocą blendera tworzymy jednolitą masę. Do ciasta dodajemy kakao, miód, sodę i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do foremek.

Muffinki pieczemy przez 25 minut w temperaturze 190 stopni.

 

Smacznego!

POWRÓT >>
  • sao
  • saz
  • iso