Ratyzbona – urzekające miasto

Ratyzbona

Dzisiaj zwiedzimy kolejne piękne miasto na mapie Niemiec. Ratyzbona (Regensburg) położona jest w samym sercu Bawarii.

Miasto leży nad Dunajem, a jego początki sięgają roku 179 n.e. Obecnie jest to piąte co do wielkości miasto Bawarii. Warto dodać też, że starówka w Ratyzbonie od 2006 roku znajduje się na liście światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Zachowała się ona niemal w nienaruszonym stanie, a jej znakiem rozpoznawczym są tak zwane wieże rodowe. Im budowla była wyższa tym większe uznanie zdobywała rodzina. Obecnie miasto uważane jest za „najbardziej na północ wysunięte miasto Włoch”, właśnie ze względu na obecność tych typowo włoskich wież.

Pakt z diabłem…

Innym równie znanym zabytkiem Ratyzbony jest Most Kamienny (Steinerne Brücke), który uznawany jest za przykład architektonicznej perły. Wiąże się z nim także legenda. Według niej, między budowniczym mostu i katedry św. Piotra powstał zakład, o to kto z nich pierwszy skończy prace. Aby zwyciężyć, konstruktor mostu zawarł pakt z diabłem o trzy dusze. Oczywiście wygrał, ale postanowił przechytrzyć lucyfera, przeganiając przez tenże most trzy kury. Diabeł w ataku złości chciał zniszczyć budowlę, ale jedynym widocznym według legendy, tego śladem jest wgłębienie na moście. Ciekawostką jest też fakt, że jak na owe czasy, most powstał w rekordowo krótkim czasie, bo w ciągu 11 lat. Inspirowany był mostem Trojana, leżącym na terenie dzisiejszej Rumunii. Przez ponad osiem wieków, Steinerne Brücke był jedynym mostem w Ratyzbonie i bardzo długo był wzorem dla budowy innych przepraw.

Kolorowa kraina…

Okolice Ratyzbony, ale też samo miasto jest niezwykle malownicze. Feeria barw się tu znajdująca, zachęca do odwiedzin i spędzania czasu. Ciężko znaleźć inne tak kolorowe miasto. Z drugiego brzegu Dunaju roztacza się piękny widok na Stare Miasto, ale także wzgórza pokryte winnicami i uroczymi zameczkami.

Smakowitości…

Bawarska kuchnia nierozerwalnie związana jest z kiełbasami i piwem. Mieszkańcy lubują się w Münchner Weißwurst, czyli cielęco-wieprzowych białych kiełbaskach przyprawianych pietruszką, cebulą i musztardą. Chętnie jedzą także Nürnberger Rostbratwurst – kiełbaski podawane z bułką, kapustą kiszoną i ostrą musztardą. Najpopularniejszą potrawą jest zaś pieczeń z wieprzowo-wołowego mięsa mielonego – Leberkäse. Warzone są tu takie piwa jak Weißbier, Paulaner, Franziskaner czy Augustiner.

POWRÓT >>
  • sao
  • saz
  • iso