W pracy opiekunki osób starszych w Niemczech bardzo ważne jest zwracanie szczególnej uwagi na dietę dla Seniora. Na niektórych zleceniach posiłki są dowożone lub zapewniane przez rodzinę Podopiecznego, jednak najczęściej jest to obowią...
W pracy opiekunki osób starszych w Niemczech bardzo ważne jest zwracanie szczególnej uwagi na dietę dla Seniora. Na niektórych zleceniach posiłki są dowożone lub zapewniane przez rodzinę Podopiecznego, jednak najczęściej jest to obowiązek Opiekunki. W dzisiejszym artykule podpowiadamy na co zwracać uwagę przygotowując posiłki, na co wpływa oraz co powinna zawierać zbilansowana dieta osób starszych.
Prawidłowo zbilansowana dieta to podstawa zdrowia i dobrego samopoczucia. Pożywienie dostarcza nam niezbędnych do życia składników odżywczych i minerałów, a jeśli jest odpowiednio dobrane wpływa pozytywnie na nasze emocje, kondycję fizyczną i psychiczną, a także pomaga radzić sobie ze stresem i wzmaga energię. Dieta osób starszych powinna być szczególnie przemyślana, ponieważ Seniorzy często borykają się z problemami układu pokarmowego, przyjmują różne leki, przez które może brakować im składników odżywczych i które nierzadko powodują zaburzenia łaknienia.
Opieka nad osobami starszymi w Niemczech wymaga dobrej organizacji pracy, ale też niezawodnej pamięci. Przygotowując dietę dla Seniora, przede wszystkim warto jest stosować zasadę: częściej, a mniej. Zamiast przygotowywać 3 duże posiłki, lepiej jest rozdzielić je na 5 mniejszych i jeść co 3-4 godziny. Jedzenie powinno być lekkostrawne, bogate w świeże owoce i warzywa (które najlepiej obierać ze skórek). Ostatni posiłek najlepiej zjeść nie później, niż 3 godziny przed snem.
Warto też zrezygnować z wysokokalorycznych i przetworzonych produktów, jak fast foody, słodycze i gotowe danie gotowane do odgrzania.
U osób starszych wzrasta ryzyko odwodnienia, co mogą powodować niektóre leki, czy zmniejszone pragnienie (z wiekiem maleje zdolność organizmu do oszczędzania wody). Warto więc przypominać Podopiecznym o konieczności regularnego picia. Pomiędzy posiłkami dobrze jest pić wodę mineralną i herbaty ziołowe. Osoba starsza powinna wypijać ok. 2-3 litry wody dziennie. Zawarty w niej magnez reguluje ciśnienie krwi, poprawia pamięć i nastrój. Inne ilości mogą być zalecane osobom, mającym problemy z nerkami lub wątroba – wtedy ilość przyjmowanych płynów powinien określić lekarz.
Praca Opiekunki osób starszych wymaga tego, by dostosowywać się do potrzeb Podopiecznego i dbać o jego zdrowie, w tym o żywienie. Dlatego tak ważne jest, aby pamiętać, co powinno się znajdować w diecie Seniora, a czego lepiej unikać.
Należy też pamiętać, aby podawane Seniorowi posiłki dostarczały mu odpowiednią ilość składników odżywczych, takich jak: węglowodany, zdrowe tłuszcze, niezbędne białko, witaminy oraz minerały.
Jeszcze jednym aspektem, o którym należy wspomnieć jest konieczność dostarczania w diecie osoby starszej odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych. Za co odpowiadają poszczególne witaminy?
Ważne jest też to, w jaki sposób podawać Seniorowi posiłki, dostosowując się do jego stanu zdrowia. Wiele wskazówek pokazywaliśmy w naszych filmach instruktażowych.
Poniżej, przypominamy film, dotyczący diety osoby starszej.
Formularz kontaktowy