Dieta dla Seniora: 5 najważniejszych informacji

W pracy opiekunki osób starszych w Niemczech bardzo ważne jest zwracanie szczególnej uwagi na dietę dla Seniora. Na niektórych zleceniach posiłki są dowożone lub zapewniane przez rodzinę Podopiecznego, jednak najczęściej jest to obowią...

W pracy opiekunki osób starszych w Niemczech bardzo ważne jest zwracanie szczególnej uwagi na dietę dla Seniora. Na niektórych zleceniach posiłki są dowożone lub zapewniane przez rodzinę Podopiecznego, jednak najczęściej jest to obowiązek Opiekunki. W dzisiejszym artykule podpowiadamy na co zwracać uwagę przygotowując posiłki, na co wpływa oraz co powinna zawierać zbilansowana dieta osób starszych.

Dieta dla Seniora – na co wpływa?

Prawidłowo zbilansowana dieta to podstawa zdrowia i dobrego samopoczucia. Pożywienie dostarcza nam niezbędnych do życia składników odżywczych i minerałów, a jeśli jest odpowiednio dobrane wpływa pozytywnie na nasze emocje, kondycję fizyczną i psychiczną, a także pomaga radzić sobie ze stresem i wzmaga energię. Dieta osób starszych powinna być szczególnie przemyślana, ponieważ Seniorzy często borykają się z problemami układu pokarmowego, przyjmują różne leki, przez które może brakować im składników odżywczych i które nierzadko powodują zaburzenia łaknienia.

Zbilansowana dieta dla osoby starszej

Opieka nad osobami starszymi w Niemczech wymaga dobrej organizacji pracy, ale też niezawodnej pamięci. Przygotowując dietę dla Seniora, przede wszystkim warto jest stosować zasadę: częściej, a mniej. Zamiast przygotowywać 3 duże posiłki, lepiej jest rozdzielić je na 5 mniejszych i jeść co 3-4 godziny. Jedzenie powinno być lekkostrawne, bogate w świeże owoce i warzywa (które najlepiej obierać ze skórek). Ostatni posiłek najlepiej zjeść nie później, niż 3 godziny przed snem.
Warto też zrezygnować z wysokokalorycznych i przetworzonych produktów, jak fast foody, słodycze i gotowe danie gotowane do odgrzania.

Regularne picie wody

U osób starszych wzrasta ryzyko odwodnienia, co mogą powodować niektóre leki, czy zmniejszone pragnienie (z wiekiem maleje zdolność organizmu do oszczędzania wody). Warto więc przypominać Podopiecznym o konieczności regularnego picia. Pomiędzy posiłkami dobrze jest pić wodę mineralną i herbaty ziołowe. Osoba starsza powinna wypijać ok. 2-3 litry wody dziennie. Zawarty w niej magnez reguluje ciśnienie krwi, poprawia pamięć i nastrój. Inne ilości mogą być zalecane osobom, mającym problemy z nerkami lub wątroba – wtedy ilość przyjmowanych płynów powinien określić lekarz.

Zdrowa dieta osób starszych – co powinna zawierać

Praca Opiekunki osób starszych wymaga tego, by dostosowywać się do potrzeb Podopiecznego i dbać o jego zdrowie, w tym o żywienie. Dlatego tak ważne jest, aby pamiętać, co powinno się znajdować w diecie Seniora, a czego lepiej unikać.

Produkty polecane w lekkostrawnej diecie dla osoby starszej:
  • białe pieczywo, płatki owsiane, kasze i ryż (jeśli nie ma przeciwwskazań do spożywania produktów zawierających gluten);
  • warzywa i owoce – w sezonie świeże (bez problemu można wspomagać się mrożonymi), duszone, pieczone, w postaci przecierów, kompotów i smoothie;
  • chude mięso (cielęcina, kurczak, indyk) oraz ryby;
  • masło, oliwa i roślinne tłuszcze wysokiej jakości, tłoczone na zimno;
  • łagodne przyprawy i zioła, jak pietruszka, koperek, majeranek, bazylia, tymianek, czy lubczyk.
Produkty, na które należy uważać, przygotowując dietę dla Seniora:
  • nabiał – tłuste sery (np. pleśniowe), duża ilość jogurtów i mleka;
  • tłuste mięsa (np. wieprzowina, kaczka, wędzone wędliny);
  • surowe warzywa, strączki, kapusty oraz niektóre owoce, jak gruszki, czy śliwki;
  • potrawy smażone, tłuste;
  • słodycze i przetworzone produkty z dużą zawartością cukru oraz fast foody.

Należy też pamiętać, aby podawane Seniorowi posiłki dostarczały mu odpowiednią ilość składników odżywczych, takich jak: węglowodany, zdrowe tłuszcze, niezbędne białko, witaminy oraz minerały.

Witaminy i minerały w diecie dla Seniora

Jeszcze jednym aspektem, o którym należy wspomnieć jest konieczność dostarczania w diecie osoby starszej odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych. Za co odpowiadają poszczególne witaminy?

  • Witamina A – ma duży wpływ na wzrok, wzrost tkanki nabłonkowej, działa przeciwnowotworowo i wzmacnia układ odpornościowy. Znajduje się m.in. w marchwi, pomidorach, maśle, jajach, produktach mlecznych, szpinaku, jarmużu, czy dyni.
  • Witamina B12 – pozytywnie wpływa na układ nerwowy i zdrowie mózgu. Niedobór tej witaminy grozi pojawieniem się zawrotów głowy, zmęczenia, problemami z równowagą, a nawet zmniejszeniem sprawności umysłowej. Witaminę B12 znajdziemy w jajkach, produktach mlecznych, mięsach i rybach. Na diecie wegańskiej konieczna jest suplementacja, o czym nie wolno zapominać.
  • Witamina D – wspomaga układ odpornościowy i hormony, pozytywnie wpływa na kości i działanie mózgu. Przyjmujemy ją w ekspozycji na słońce, dlatego w okresie od jesieni do wiosny zalecana jest suplementacja.
  • Witamina C i E – odpowiadają za zdrowe tkanki i mają właściwości przeciwutleniające, chronią przed chorobami oczu. Znajdziemy je w słodkich ziemniakach, marchewce, burakach i ciemnozielonych warzywach.

 

Ważne jest też to, w jaki sposób podawać Seniorowi posiłki, dostosowując się do jego stanu zdrowia. Wiele wskazówek pokazywaliśmy w naszych filmach instruktażowych.

Poniżej, przypominamy film, dotyczący diety osoby starszej.