Przepis na Welfenspeise – tradycyjny deser z Hanower

Jednym z niemieckich przysmaków, których koniecznie trzeba spróbować będąc w Hanowerze jest tradycyjny deser Welfenspeise. Nazwa tej słodkiej przyjemności pochodzi od najstarszego rodu książęcego Europy, czyli dynastii Welfów. Recepturę opracował hanowerski ...

Jednym z niemieckich przysmaków, których koniecznie trzeba spróbować będąc w Hanowerze jest tradycyjny deser Welfenspeise.

Nazwa tej słodkiej przyjemności pochodzi od najstarszego rodu książęcego Europy, czyli dynastii Welfów. Recepturę opracował hanowerski kucharz, który skomponował deser w kolorach flagi Hanoweru z okazji 200-lecia panowania dynastii. Wyjątkowy smak bardzo przypadł do gustu Ernestowi Augustowi, księciu Hanoweru.

Z biegiem lat Welfenspeise stał się znakiem rozpoznawczym Dolnej Saksonii i ulubieńcem turystów. Dziś można go zamówić w każdej kawiarni, często też gości na hanowerskich stołach podczas świąt i uroczystości. Do innych dziedzictw dynastii Welfów należą między innymi zamek w Marienburgu (niem. Schloss Marienburg) oraz Ogrody Królewskie w Hanowerze (niem. Herrenhäuser Gärten).

A co składa się na słynny Welfenspeise? Dwie pyszne warstwy, czyli biały krem waniliowy i żółty mus z dodatkiem białego wina.  Kolory nie są wcale przypadkowe – biały i żółty nawiązują do barw flagi Hanoweru, obowiązujących od 1837 r.

Na szczęście wcale nie trzeba jechać do Hanoweru, aby spróbować dwukolorowego deseru, którym tak rozkoszował się książę. Przygotowaliśmy dla Was przepis, smacznego! 🙂

SKŁADNIKI
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 opakowania cukru waniliowego
0,5l zimnego mleka
3 jajka
2 łyżki cukru
250 ml białego wina
1 łyżka soku z cytryny

Krem:

– Mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i 6 łyżek mleka dokładnie mieszamy.
– Pozostałe mleko gotujemy w garnku, dodajemy wymieszane składniki i czekamy, aż masa ponownie się zagotuje.
– Z dwóch jajek ddzielamy żółtka od białek, ubijamy pianę z białek i powoli dolewamy do masy.
– Przygotowany krem przelewamy do połowy wysokości pucharków deserowych.

Mus:

– Jajko, żółtko, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, cukier i wino dokładnie mieszamy w misce.
– Dodajemy 1 łyżkę świeżo wyciśniętego soku z cytryny.
– Miskę z musem podgrzewamy w kąpieli wodnej, stale mieszając.
– Gotowy mus przelewamy do pucharków na wyłożony wcześniej kremem.
– Pucharki chowamy do lodówki na ok. pół godziny, aby się schłodziły.

 

Deser możemy podać z malinami lub leśnymi owocami i migdałami.