Niedobory witamin u osób starszych – jak ich uniknąć? Podpowiadamy!

Osoby starsze wraz z wiekiem tracą energię i podupadają na zdrowiu. Jest to okres, kiedy Seniorzy powinni pomyśleć o swoich nawykach żywieniowych. Dieta powinna być odpowiednio zbilansowana i dobrana nie tylko do wieku, ale także do ewentualnych chorób czy schorzeń. Właściwe odżywianie często jest kluczowe, jeśli chodzi o niektóre problemy zdrowotne – odpowiednia dieta może zniwelować, a nawet całkiem wyeliminować ich objawy. Często się zdarza, że wiele chorób powstaje w wyniku niedoborów podstawowych składników odżywczych, jakimi są witaminy.
 
Hipowitaminoza u Seniora – co ją powoduje?
 
Niedobory witaminowe u Seniorów to bardzo powszechny, choć często bagatelizowany problem. Większość osób nie zdaje sobie sprawy z tego, jak ważny jest odpowiedni dobór produktów i zbilansowana dieta. Wystarczy, że człowiek ma niewłaściwe  nawyki żywieniowe, które za kilkanaście lat mogą zaowocować przewlekłymi chorobami układu pokarmowego i układu krążenia. Obecnie na świecie zmagamy się z epidemią otyłości, która wzięła się właśnie z nieprawidłowych wyborów konsumpcyjnych ludzi.

Hipowitaminoza, czyli zespół objawów spowodowanych właśnie niedoborem witamin, u Osób starszych bierze się przede wszystkim z braku uzupełniania potrzebnych substancji odżywczych. Może być też skutkiem chorób układu pokarmowego, które ograniczają wchłanianie tych substancji. Podczas opieki nad Seniorem, Opiekunka powinna dopasować menu  do stanu zdrowia swojego Podopiecznego. Kluczowa jest tutaj wiedza na temat witamin i ich działania. Poniżej przedstawiamy przewodnik po witaminach, ich działaniu, źródłach w pożywieniu i skutkach ich niedoboru.
 
Witaminy dla osób starszych
 
Wit. A – powszechnie znana jako retinol, ważny przeciwutleniacz, dzięki któremu zachowamy zdrową skórę, oczy i kości. Występuje w warzywach i owocach bogatych w karoten (marchew, papryka, pomidory, dynia), w maśle i w pełnowartościowym nabiale. Niedobór tej witaminy powoduje poważne choroby oczu, np. kurzą ślepotę, łuszczenie się i rogowacenie naskórka oraz infekcje. Witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach, więc jeśli sięgniemy po produkty w nią bogate, powinniśmy też zadbać o to, aby w posiłku znajdowały się też lipidy.
 
1. Witamina B1
Inaczej tiamina, jest odpowiedzialna za właściwą pracę układu nerwowego, układu pokarmowego, mięśni i serca. Jest obecna w pełnowartościowych produktach zbożowych, mięsie, orzechach, warzywach liściastych i nasionach roślin strączkowych. Niedobór tej witaminy powoduje osłabienie i drżenie mięśni, choroby stawów, niewydolność serca, niewydolność krążenia, brak apetytu oraz zaburzenia pamięci i koncentracji.
2. Witamina B2
Ryboflawina, której głównym zadaniem jest stymulacja układu immunologicznego człowieka. Bierze czynny udział w regeneracji skóry i syntezie hemoglobiny. Jej niedobór skutkuje stanami zapalnymi oczu, skóry i błon śluzowych, zajady, łysienie czy obniżenie sprawności umysłowej. Witaminę B2 znajdziemy w nabiale, mięsie i rybach, pełnych ziarnach zbóż, zielonych warzywach liściastych oraz w grzybach.
3. Witamina B3
Nazywana jest też witaminą PP lub niacyną, a jej niedobór ma swoją osobną jednostkę chorobową – pelagrę. Zespół schorzeń towarzyszących tej chorobie, to: stany zapalne skóry, biegunka, agresja, bezsenność, otępienie, osłabienie i ataksja. Witamina ta jest wrażliwa na cukry, które powodują jej zanik. Aby uzupełnić ją w organizmie należy spożywać: nabiał, drób, ryby, orzechy, drożdże, pełne ziarna zbóż, zielone warzywa liściaste, ziemniaki.
4. Witamina B5
Inaczej kwas pantotenowy – odpowiedzialna jest za łagodzenie stanów zapalnych, zdrowe włosy i zapobiega przedwczesnym objawom starzenia się. Jej niedobór objawia się: zaburzeniami czucia i snu, ogólnym zmęczeniem, uszkodzeniem nadnerczy czy sztywnością stawów. Witaminę B5 znajdziemy przede wszystkim w: mleku, żółtku jaj, mięsie, brokułach, pomidorach, roślinach strączkowych, drożdżach i pełnych ziarna zbóż.
5. Witamina B6
To witamina, która ma duży wpływ na produkcję krwi w organizmie człowieka oraz na pracę komórek nerwowych. Jej niedobór może powodować: choroby układu nerwowego, w tym drgawki i padaczki, stany zapalne skóry, anemię, zaburzenia czynności układu trawiennego, stany depresyjne i rozdrażnienie. Wit. B6 znajdziemy w: ziarnach zbóż, nabiale, bananach, drobiu i rybach, orzechach, fasoli, zielonych warzywach liściastych.
6. Witamina B7
Głównie wpływa na zachowanie właściwej formy włosów, skóry i kości. Znajdziemy ją w: pomidorach, czekoladzie, żółtkach jaj, wątrobie, otrębach, grochu. Podczas niedoboru tej witaminy będziemy zmagać się z wypadaniem włosów, chorobami skórnymi czy bólami mięśniowymi.
7. Witamina B9
Czyli kwas foliowy, odpowiada za prawidłową pracę układu nerwowego i rozrodczego. Jest niezbędna do produkcji endorfin i działania odporności organizmu. Jej niedobór powoduje: zaburzenia trawienia i choroby układu pokarmowego, anemię czy choroby układu krążenia.
8. Witamina B12
Jest niezwykle ważna szczególnie dla Seniorów, ponieważ jej niedobór powoduje uszkodzenia układu nerwowego czy anemię złośliwą. Ta witamina nie występuje w produktach roślinnych, ale jej zasoby znajdziemy w mięsie, nabiale i rybach.
9. Witamina C
Kwas askorbinowy to silny przeciwutleniacz, który suplementujemy szczególnie w sezonie zimowym, aby wzmocnić układ odpornościowy. Poza tym witamina C wzmacnia dziąsła i zęby oraz ułatwia gojenie się ran. Jej niedobór powoduje: szkorbut, podatność na infekcje, pękanie naczyń krwionośnych czy bóle stawów. Aby uzupełnić witaminę C w organizmie Seniora należy podawać mu: paprykę, pomidory, cytrusy, kiwi, czarną porzeczkę, czarny bez, dzika róża, truskawki, ziemniaki, warzywa kapustne.
10. Witamina D
Odgrywa ważną funkcję w ciele, to od niej zależy odkładanie się wapnia i fosforu w układzie kostnym człowieka. Jej niedobór wywołuje osteomalację, wypadanie zębów czy osłabienie mięśni. Witamina D wytwarza się w organizmie ludzkim, a dokładniej w skórze, dzięki działaniu energii słonecznej. Poza tym możemy ją znaleźć w: pełnym mleku, żółtku jaj, maśle, olejach roślinnych czy w tranie.
11. Witamina E
Jest nazywana „witaminą płodności i młodości” i jest ważna szczególnie dla kobiet, ponieważ jej niedosyt w organizmie wywołuje: zaburzenia w układzie rozrodczym, dystrofie mięśniowe, uszkodzenia nerwów, choroby skóry czy ogólne zmęczenie. Jest silnym przeciwutleniaczem, bierze udział w metabolizmie mięśni i chroni układ krążenia przed chorobami. Witaminę E znajdziemy przede wszystkim w: pomidorach, szpinaku, brokułach, papryce, oleju słonecznikowym, migdałach i orzechach, kiełkach i zarodkach nasion zbóż, rybach, mleku i jego przetworach.
12. Witamina K
Wpływa głównie na procesy krzepnięcia krwi i metabolizm kości. Jej niedobór powoduje powolne gojenie się ran i krwawienia, oraz zaburzenia pracy jelit. Witaminę K możemy znaleźć w:  pomidorach, truskawkach, oleju sojowym, zielonych warzywach liściastych i strączkowych.

 

POWRÓT >>