W pracy za granicą niezwykle ważna jest znajomość kultury kraju, w którym przebywamy. Dotyczy to też oczywiście Opiekunek osób starszych. Przydatna jest również znajomość kuchni, ponieważ dzięki niej mamy okazję zrobić przyjemność naszym Podopiecznym, wpasowując się w ich upodobania i smaki.
Jedno z tradycyjnych dań kuchni niemieckiej to Maultaschen – pierogi, wyglądem przypominające włoskie ravioli. O ich powstaniu krąży wiele legend. Jedna z nich głosi, że cystersi z klasztoru Maulbronn, nie chcąc rezygnować z mięsa, ukryli je przed oczami Pana w cieście. Z tego powodu Maultaschen są nazywane również przez miejscowych „Herrgottsb’scheißerle”.
Warto zauważyć, że w 2009 r. Unia Europejska uznała je za „specjalność regionalną”, przyznając jej istotne znaczenie dla dziedzictwa kulturowego Badenii-Wirtembergii.
Jak przyrządzić to klasyczne niemieckie danie?
SKŁADNIKI (dla 4 osób):
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki
- 4 jajka
- 1 łyżeczka soli
Nadzienie:
- 25 dkg boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
- 40 dkg mięsa mielonego
- 250 g świeżego szpinaku
- 1 jajko
- 1 l bulionu wołowego
- sól, pieprz do smaku
- 2 cebule
- pietruszka
- gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE:
- Zagnieć wszystkie składniki na ciasto, uformuj z niego w kulkę i owiń folią spożywczą, odstaw do zamrażali na 30 min.
- Zblanszuj szpinak we wrzącej osolonej wodzie przez 2 minuty i odstaw do ostygnięcia.
- Obierz cebulę i drobno posiekaj.
- Następnie połącz wszystkie składniki ze sobą i dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Na stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0,5 cm i wytnij z niego prostokąty.
- Do każdego pierożka nałóż ok. łyżeczkę farszu i zlep.
- Zagotuj 1l bulionu, następnie dodaj Maultaschen – będą gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię.
Smacznego!
