Na zdrowie Medipe – dieta lekkostrawna

Czasem jest tak, że Podopieczni, do których jadą nasze Opiekunki, stosują specjalne diety. Mając to na uwadze stworzyliśmy specjalną serię artykułów poświęconych konkretnym wymogom żywieniowym Seniorów. Dziś porozmawiamy o diecie lekkostrawnej (czasem zwanej łatwostrawną).

Z artykułu dowiesz się:

  • czym jest dieta lekkostrawna i kiedy ją stosować?
  • zasady diety lekkostrawnej
  • jakie produkty stosować, a jakich warto unikać
  • przykładowe przepisy

i wiele więcej…

 

Zacznijmy od samego terminu. Czym jest dieta lekkostrawna?

Dieta lekkostrawna ma na celu dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych składników pokarmowych oraz ograniczenie produktów i potraw ciężkostrawnych. Polega głównie na wyeliminowania z jadłospisu smażonych i tłustych dań. Jej sekretem jest sporządzanie posiłków w taki sposób, aby nie obciążać układu pokarmowego.

Jest dietą leczniczą, zalecaną w przebiegu wielu chorób. Głównie stosuje się ją w przypadku:

  • zapalenia lub nowotworów jelit i pobudliwości jelita grubego,
  • w okresie rekonwalescencji,
  • po zabiegach operacyjnych (np. wycięciu wyrostka),
  • przy biegunkach i zatruciach pokarmowych,
  • przy owrzodzeniach żołądka,
  • w stanach zapalnych błony śluzowej,
  • przy gorączce,
  • przy zakażeniu rotawirusami,
  • po przejedzeniu.

Kliknij i dowiedz się więcej o chorobach Podopiecznych w naszym poradniku dla Opiekunki!

Warto pamiętać, że dieta lekkostrawna jest ogólnie zalecana seniorom, niezależnie od współistniejących chorób. Dlatego przejście na taką dietę jest zawsze dobrym pomysłem!

Co istotne, nie chodzi tylko o przyrządzanie potraw w konkretny sposób – dieta lekkostrawna składa się z określonych produktów. Należą do nich między innymi:

  • wędliny,
  • pieczywo pszenne,
  • produkty mleczne (chude),
  • mięso (chude),
  • biały ryż i makarony.

WSKAZÓWKA: Unikaj smażenia. Zamiast tego postaraj się gotować pokarmy na wodzie, dusić, gotować na parze lub dusić w folii.

 

ZASADY DIETY:

  1. Posiłki podajemy 4-5 razy dziennie.
  2. Posiłki spożywamy w regularnych odstępach czasowych.
  3. Ostatni – nie później niż 2h przed snem.
  4. Ograniczamy produkty tłuste, smażone, wzdymające i ostro przyprawione.
  5. Unikamy pokarmów z dużą ilością błonnika.
  6. Warzywa podajemy gotowane.

Chcesz nauczyć się kilku przydatnych w kuchni zwrotów? Kliknij tutaj!

CO JEMY CZEGO NIE JEMY
Bułki pszenne, chleb pszenny, biszkopty; Chleb żytni, chleb razowy, pieczywo chrupkie, pieczywo otrębowe;
Wędlina drobiowa, polędwica sopocka, chudy twaróg; Wędlina wieprzowa, serek żółty, smalec, pasztety;
Oliwa z oliwek, oleje słonecznikowe, rzepakowe, sojowe, masło; Twarda margaryna, smalec;
Pomidor bez skórki, marchewka, buraki, pietruszka, dynia; Warzywa marynowane, cebula, por, kapusta biała i czerwona, kalafior, ogórki, fasola, groch, soja, w majonezie lub sosie;
Banany, morele, pieczone i gotowane jabłka, owoce jagodowe (truskawki i maliny); Gruszki, czereśnie, daktyle, śliwki;
Ziemniaki gotowane; Smażone ziemniaki i frytki;
Zupy z wymienionych warzyw; Zupy na wywarach mięsnych, grzybowych, zasmażanych, kapustnych, strączkowych;
Biały ryż, drobne makarony, lane kluski, grzanki; Grube makarony (lazanie i świderki);
Kasza manna, kuskus, drobna kasza jęczmienna; Gruba kasza jęczmienna;
Gotowane mięso drobiowe, schab, ryby, pulpety i potrawki; Tłuste, smażone, marynowane i wędzone mięso;
Risotto i pierogi; Smażone krokiety, bigos i kotlety.


Sprawdź swoją znajomość niemieckiego słownictwa związanego z gotowaniem – kliknij!

A co z napojami?

Czego nie pijemy? Co pijemy?
Alkohol; Herbatki owocowe i napary ziołowe;
Mocna kawa; Kawa zbożowa;
Napoje gazowane; Jogurty naturalne i mleko.

 

Pojawia się pytanie – czy trzeba rezygnować ze słodyczy i deserów? Na szczęście dieta lekkostrawna nie jest tak okrutna. Oczywiście są rzeczy, które można i te, których lepiej unikać:

Zdrowe słodkości to na przykład: Unikaj:
Budyń; Ciast z kremami;
Kisiel; Tortów;
Galaretka; Batonów;
Mus owocowy, sałatka owocowa; Czekolad;
Suflet; Orzechów;
Bezy. Chałwy.

 

Podawane dania powinny mieć łagodny smak, aby nie pobudzać wydzielania soków trawiennych, dlatego dozwolone jest stosowanie jako przypraw:

Czym przyprawiamy? Czego unikamy?
Majeranek; Chilli;
Rzeżucha; Papryka;
Koper; Pieprz;
Pietruszka; Musztarda;
Cukier; Ocet;
Kwas cytrynowy; Ziele angielskie;
Sok cytrynowy. Gorczyca.

 

Dieta lekkostrawna daje dużo możliwości, a efekty warte są wysiłku. Stosując ją, Twój Senior będzie się czuł lżej. Dodatkowo poprawi się funkcjonowanie jego układu pokarmowego, odciąży się trzustka i wątroba oraz poprawi samopoczucie. Jest to też świetny sposób na detoksykację organizmu. Polecamy!