Podczas starzenia w ludzkim organizmie następuje szereg zmian, które utrudniają funkcjonowanie fizyczne i społeczne. Opiekunki osób starszych powinny mieć tą świadomość i wiedzieć jak im zaradzić, by nie spowodować dyskomfortu psychicznego u Podopiecznych. Jedną z kłopotliwych sytuacji zarówno dla Opiekunki, jak i dla Seniora, jest serwowanie posiłków i karmienie. Sposób podawania pokarmu powinien być dostosowany do stanu zdrowia Seniora oraz wspomnianych wcześniej zmian.
Przyczyny
Problemy związane z odżywianiem, które pojawiają się u osób starszych, mogą być spowodowane:
Wszystkie te czynniki sprawiają, że osoby starsze traktują jedzenie jako niekomfortową i wstydliwą konieczność.
Przywrócić przyjemność jedzenia
Odżywianie się to codzienne dostarczanie niezbędnych mikroelementów organizmowi. Należy zadbać, aby spożywanie posiłków sprawiało przyjemność. Dobrze jest też utrzymywać stałe pory podawania pokarmów – jest to ważne zwłaszcza dla osób z demencją, ponieważ daje poczucie „poukładanego dnia”, a co za tym idzie – bezpieczeństwa. Dieta powinna być urozmaicona, konsystencja podawanych posiłków dostosowana do możliwości trawiennych podopiecznego, a przygotowane dania powinny wyglądać apetycznie.
Podawanie posiłku
Co może usprawnić posiłki?
W sklepach medycznych oraz w internecie są dostępne sprzęty, które ułatwiają spożywanie posiłków osobom starszym. Są nimi np. stoliki umożliwiające jedzenie w łóżku, mata/śliniak ochraniający odzież, wszelkiego rodzaju kubki – niekapki, maty antypoślizgowe na stół (zapobiegną przesuwaniu się talerzy nawet przy potrąceniu), „chwytaki” do łyżki (dzięki którym nie wyleci ona z ręki).
Warto pamiętać, że samodzielne jedzenie daje Seniorowi poczucie niezależności, dlatego jeśli nie jest to konieczne – nie wyręczajmy go w trzymaniu sztućców. Podopiecznym trzeba okazywać cierpliwość – nie pośpieszać podczas jedzenia, ani tym bardziej – wyśmiewać niezdarności. Najlepiej zorganizować choremu takie warunki, w jakich również i my sami chcielibyśmy spożywać posiłki.
Formularz kontaktowy