Przepis na Stollen – drożdżową struclę bożonarodzeniową

Dziś zaprezentujemy Wam przepis na świąteczne niemieckie ciasto, które gości na wigilijnym stole u naszych zachodnich sąsiadów. Stollen to „najeżona” bakaliami i orzechami strucla drożdżowa pochodząca z Drezna. Tradycja pieczenia tego ...

Dziś zaprezentujemy Wam przepis na świąteczne niemieckie ciasto, które gości na wigilijnym stole u naszych zachodnich sąsiadów. Stollen to „najeżona” bakaliami i orzechami strucla drożdżowa pochodząca z Drezna.

Tradycja pieczenia tego ciasta sięga XV wieku i, tu ciekawostka, wprowadził ją w Dreźnie król Polski – August II Mocny, będący wówczas saksońskim księciem-elektem i wielkim księciem litewskim. W 1730 chciał zachwycić swoich gości i zamówił u drezdeńskich cukierników struclę ważącą aż 1,7 tony. Strucla miała być tak duża, by każdy z 24 tysięcy biesiadników mógł dostać kawałek. Na tę okazję wybudowano także specjalny piec do strucli oraz zaprojektowano wielki nóż (o długości 1,6 m i ważący aż 12 kg), którego kopia jest wykorzystywana aktualnie w trakcie corocznego Stollenfest (święto strucli), odbywającego się oczywiście w rodzimym mieście tego wypieku.

Poniżej znajdziecie przepis – w wersji po niemiecku i po polsku. Może to dobra okazja do wspólnego pieczenia z Podopiecznymi? 🙂

Zutaten für 8 Portionen

370  g    Butter

800  g    Mehl

300 g     Mandeln gemahlen

300 g     Zitronat gehackt

300 g     Orangeat gehackt

170 g     Zucker

1 TL      Zucker für den Vorteig

250 m   Milch

100 g    Hefe

50 g      Butter zum Bestreichen

50 g      Puderzucker zum Bestreuen

2 EL      Rosinen

Rezept Zubereitung

  1. Für den Weihnachtsstollen zuerst die Hefe und ein wenig Zucker in lauwarmer Milch auflösen.
  2. Danach in einer Küchenmaschine die Butter cremig rühren, Mehl hinzufügen, aufgelöste Hefe einrühren, einen Vorteig kneten – am besten mit dem Knethaken. Den Teig zugedeckt etwa 30 Minuten gehen lassen, bis sich das Volumen ca. verdoppelt hat.
  3. Anschließend Mandeln, Rosinen, Zitronat, Orangeat und dem restlichen Zucker  beigeben, zu einem glatten Teig kneten und wieder zugedeckt etwa 1 Stunde, zugedeckt, gehen lassen.
  4. Dann den Teig auf eine bemehlte Arbeitsfläche geben und daraus einen Stollen formen, auf ein mit Backpapier belegtes Blech legen und im vorgeheizten Backofen bei 180 Grad etwa 60 Minuten backen.
  5. Den noch heißen Stollen mit zerlassener Butter bepinseln und mit Puder- oder Hagelzucker bestreuen.

—————————————————————————————————————————

Składniki na 8 porcji

370  g    masła

800  g    mąki

300 g     mielonych migdałów

300 g     kandyzowanej skórki cytrynowej, posiekanej

300 g     kandyzowanej skórki pomarańczowej, posiekanej

170 g    cukru

1 łyżeczka  cukru do rozczynu

250 ml   mleka

100 g    drożdży

50 g      masła do posmarowania ciasta

50 g      cukru pudru do posypania ciasta

2 łyżki      rodzynek

 

Przygotowanie

  1. Rozpuść drożdże i odrobinę cukru w letnim mleku.
  2. Następnie wymieszaj masło w robocie kuchennym do uzyskania kremowej konsystencji, dodaj mąkę, wmieszaj rozpuszczone drożdże, zagnieć ciasto „wstępne” – najlepiej hakiem do ciasta. Przykryj i odstaw ciasto na około 30 minut, aż podwoi swoją objętość.
  3. Dodaj migdały, rodzynki, skórkę cytryny, skórkę pomarańczową i pozostały cukier, zagnieć na gładkie ciasto i ponownie przykryj na około 1 godzinę, pod przykryciem, pozostaw do wyrośnięcia.
  4. Ułóż ciasto na posypanej mąką powierzchni  i uformuj z niego placek, połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 60 minut.
  5. Gorącą struclę posmaruj roztopionym masłem i posyp cukrem pudrem lub granulowanym.

 

Żródło: https://www.gutekueche.de/