Przysmaki Dolnej Saksonii

W ostatnim czasie poznaliśmy największe atrakcje Dolnej Saksonii oraz nauczyliśmy się słówek związanych z odżywianiem. Dzisiaj kontynuujemy kulinarny temat i napiszemy, co warto zjeść będąc w regionie Niedersachsen.

Dolna Saksonia słynie z wielu atrakcji turystycznych, o których wspominaliśmy we wcześniejszym artykule, ale też z tradycji i fantastycznej kuchni. Oczywiście elementem obowiązkowym jest wieprzowina w formie kiełbasy bądź wędliny oraz dziczyzna. Region słynie także z ryb, takich jak okonie czerwone i pstrągi. W restauracjach, poza wyżej wymienionymi, dostaniemy różne gatunki ryb z Morza Północnego. Wśród tradycyjnych potraw Dolnej Saksonii znajdziemy wędzonego węgorza, jarmuż z ostro doprawioną kiełbasą oraz zupę weselną.

Białe Złoto

Jak wcześniej wspomnieliśmy, w regionie podaje się potrawy z ryb, które pochodzą głównie z Morza Północnego. Jednak Dolna Saksonia słynie także ze szparagów, które określa się właśnie, jako białe złoto. Bogate w błonnik, witaminy i minerały zyskują wielu amatorów. Uprawiane są głównie w rejonie Hanoveru, Nienburga, Pustaci Luneburskiej oraz Brunszwika. Zbiory trwają około dwóch miesięcy i rozpoczynają się pod koniec kwietnia. Szparagi podawane są przeważnie z sosem holenderskim lub masłem i szynką oraz lampką białego wina.  Oczywiście zbiorom towarzyszą liczne festyny, na których można je zakupić  w różnej postaci, od świeżych prosto z gospodarstwa, po doskonale przyrządzone potrawy. Na jednej z takich imprez w miejscowości Nienburg, co roku wybierana jest królowa szparagów.

Dolnosaksońska Trasa Szparagowa

Idąc dalej tropem szparagów należy wspomnieć o Dolnosaksońskiej Trasie Szparagowej, która liczy około 750 km. Łączy ona najważniejsze obszary upraw szparagów, a w okolicach wyżej wspomnianego Nienburga znajduje się muzeum szparagów z zabytkowymi maszynami, nożykami do obierania czy sitkami do gotowania tego warzywa.

Oldenburska palma

Warzywem, którego warto spróbować zwiedzając Dolną Saksonię jest także jarmuż, określany jako oldenburska palma. Nazwa wzięła się od miasta, które uznawane jest na stolicę warzywa – Oldenburga. Jarmuż zbierany jest po około 100 dni od zasadzenia i przypada to na okres zimowy. W tym regionie podaje się go z Grünkohl mit Pinkel, czyli kiełbaską. Istnieje tutaj specjalnie utworzona Akademia Jarmużu, oferująca kursy i warsztaty związane z uprawą tego warzywa oraz gadżety, takie jak koszulki czy fartuchy.

Słodkości Dolnej Saksonii

Region ten znany jest nie tylko z jarmużu i szparagów, ale także pysznych deserów i napojów. Najsłynniejsze są naleśniki z mąki gryczanej, krem dynastii Welfów oraz lokalne piwa. Tych ostatnich jest całe mnóstwo, ale na szczególną uwagę zasługuje browar Mumme z regionu Brunszwiku. Pierwsze wzmianki o nim pochodzą z 1390 roku. Dzisiaj  Braunschweiger Mumme, to gęsty syrop, przygotowany z wody i sodu, beż użycia alkoholu. Najczęściej podaje się go do potraw mięsnych i wypieków.

POWRÓT >>
  • sao
  • saz
  • iso