Wielkanoc w Niemczech – jak przebiega?

Wielkanoc w Niemczech

Jak obchodzi się Wielkanoc w Niemczech? Czy malują pisanki, czy świętują Lany Poniedziałek?

Już na wstępie, przy okazji obchodów Wielkiego Czwartku (Gründonnerstag), tradycją, która może dziwić jest zwyczaj zjedzenia “czegoś zielnego” na przykład sałaty, szczypiorku lub szpinaku. W tym dniu maluje się także jajka na zielono. W Niemczech Wielki Piątek (Karfreitag) zwany też Cichym Piątkiem (Stiller Freitag) jest dniem wolnym od pracy. Wierni uczęszczają na misteria będące upamiętnieniem śmierci Jezusa Chrystusa. Inaczej niż w polskiej tradycji tego dnia w Niemczech nie obowiązuje post ścisły. Wieczorem kapłani zapraszają na agapę, czyli wspólny posiłek składający się z wody, chleba oraz wina. Kolejną różnicą jest kwestia święcenia pokarmu, nie jest to tak popularne jak w Polsce. W Niemczech święci się ogień. W Wielką Sobotę (Karsamstag) przed kościołami płoną ogniska, jako symbol zbliżającego się zmartwychwstania Jezusa Chrystusa. Wierni odpalają świece paschalne i zabierają je do swoich domów. Następny świąteczny dzień, czyli Niedziela Wielkanocna (Ostersonntag), to tradycyjne poranne msze rezurekcyjne oraz rodzinne śniadanie. Największą rozrywką dla najmłodszych jest poszukiwanie prezentu pozostawionego przez zajączka. Przez wiele osób uwielbiana, przez innych nieco mniej, tradycja mokrego Śmigusa-dyngusa nie jest w Niemczech znana, a Poniedziałek Wielkanocny (Ostermontag) jest czasem spotkań z rodziną i bliskimi.

Wielkanocne dekoracje są w Niemczech bardzo ważne. Jedną z nich są bukiety wykonane z zielonych gałązek i powieszonych na nich wydmuszek. Dekoruje się balkony, a nawet drzewa i krzaki w ogrodzie. Na niemieckich świątecznych stołach nie brakuje tradycyjnych potraw. Są wśród nich jajka podawane na różne sposoby – z sosami lub faszerowane kawiorem. Kolejną, wielkanocną potrawą, a także dekoracją, jest ser biały, który formuje się na kształt jajek. W okresie wielkanocnym w niemieckich domach pojawiają się także zupy: dyniowa i kminkowa oraz mięsa: boczek, pieczona szynka, kiełbasa. Potrawą wielkanocną jest również zrobiony z surowego mięsa wieprzowego, papryki, cebuli i natki pietruszki hackepeter, który wygląda jak tatar. Oczywiście są także słodkości: tradycyjne owocowe strudle, babki drożdżowe z rodzynkami, serniki i, co może dziwić, knedle oraz musli owocowe. Na wielkanocnych stołach pojawia się pieczywo, w tym chleb orzechowy.

Tradycyjne potrawy i zwyczaje wielkanocne różnią się, w zależności od regionu. Czy znacie jakieś tradycje, o których nie napisaliśmy? Zapraszamy do dyskusji.

POWRÓT >>
  • sao
  • saz
  • iso