Żywienie osób starszych. Poznaj najważniejsze zasady

Zbilansowana dieta to podstawa zdrowia i dobrego samopoczucia. Jednak na każdym etapie naszego życia zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Każdej grupie wiekowej przypisuje się konkretne zalecenia żywieniowe, które mają gwarantować zdrowie, zmniejszać ryzyko występowania chorób czy gwarantować dobre samopoczucie. Nie inaczej jest w przypadku seniorów. Żywienie osób starszych rządzi się jednak swoimi prawami. Zatem, jakich zasad należy przestrzegać w diecie dla seniora?

Żywienie osób starszych – rola diety w życiu seniora

Pożywienie dostarcza nam niezbędnych do życia składników odżywczych i minerałów. Wpływa pozytywnie na nasze emocje, kondycję fizyczną i psychiczną. Wyjątkowej uważności wymaga między innymi żywienie osób starszych, u których wraz ze zmianami zachodzącymi w kondycji psychicznej i fizycznej mogą pojawić się także problemy zdrowotne spowodowane niedoborem składników odżywczych. O ich dostarczenie ma zadbać wówczas dieta dla seniora. 

 

Problemy z niedoborami podstawowych składników odżywczych to efekt tego, jak funkcjonuje ciało seniora, a w szczególności jego układ pokarmowy. Wydzielanie śliny u osób starszych jest znacznie spowolnione, podobnie jak uczucie apetytu. Ponadto jelito cienkie ma mniej kosmków, które odpowiadają za przyswajanie wszystkich składników. Częstym problemem są również zaparcia u osób starszych. To właśnie dlatego dieta powinna być dobrze przemyślana i przestrzegane muszą być zasady żywienia osób starszych.

Dieta dla seniora – jakich zasad przestrzegać?

Żywienie seniora powinno być dopasowane do jego potrzeb. Zupełnie inaczej będzie wyglądało menu osoby starszej z anemią, inna będzie dieta cukrzycowa seniora, a jeszcze inna dieta przy niewydolności nerek

 

Kluczowa jest prosta modyfikacja żywienia podstawowego, czyli dieta lekkostrawna dla osób starszych. Z uwagi na mniejszą ilość przyjmowanych kalorii trzeba też zadbać o to, by dieta dla osób starszych składała się z produktów bogatych w składniki odżywcze. Konieczne jest też zadbanie o właściwe trawienie. W tym celu warto wybierać produkty zawierające jak najwięcej błonnika. Dieta dla seniora bogata w błonnik wspomaga prawidłową perystaltykę jelit, a dodatkowo reguluje poziom glukozy czy cholesterolu we krwi. Warto również pamiętać, że u osób starszych wzrasta ryzyko odwodnienia, dlatego należy przypominać o konieczności regularnego picia. Pomiędzy posiłkami dobrze jest pić wodę mineralną i herbaty ziołowe. Każdego dnia senior powinien spożywać kilka porcji warzyw i owoców, najlepiej w formie surowej. A jeśli już o porcjach mowa – ile razy dziennie powinien jeść senior? 

 

W przypadku osób starszych bardzo ważna jest regularność w spożywaniu posiłków. Zaleca się więc przyjmowanie 4-5 mniejszych porcji jedzonych w regularnych porach. Ostatni posiłek najlepiej zjeść nie później niż 3 godziny przed snem.

Dieta dla osób starszych – co powinna zawierać?

Podawane seniorowi posiłki powinny dostarczać mu odpowiednią ilość składników odżywczych, takich jak: węglowodany, zdrowe tłuszcze, niezbędne białko, witaminy oraz minerały. A jakie witaminy dla seniora są niezbędne? Jadłospis powinien uwzględniać szczególnie witaminy z grup B, C i A. Te pierwsze pozytywnie wpływają na układ nerwowy i kondycję mózgu. Witaminy z grupy C wspierają odporność i zmniejszają uszkodzenia komórek powstałych w wyniku chorób czy procesu starzenia, a witamina A ma wpływ na wzrok i wzrost tkanki nabłonkowej. 

 

A jakie produkty są kluczowe dla skomponowania zdrowej diety? Czego nie jeść po 60. roku życia? 

Produkty polecane w lekkostrawnej diecie dla osoby starszej:

  • białe pieczywo, płatki owsiane, kasze i ryż (jeśli nie ma przeciwwskazań do spożywania produktów zawierających gluten),
  • warzywa i owoce,
  • chude mięso oraz ryby,
  • masło, oliwa i roślinne tłuszcze wysokiej jakości,
  • łagodne przyprawy i zioła, takie jak pietruszka, koperek, majeranek, bazylia, tymianek czy lubczyk.

Produkty, na które należy uważać, przygotowując dietę dla seniora:

  • sól i ostre przyprawy, 
  • nabiał – tłuste sery, duża ilość jogurtów i mleka,
  • tłuste mięsa,
  • surowe strączki, kapusty oraz niektóre owoce, jak gruszki czy śliwki,
  • potrawy smażone i tłuste,
  • słodycze i przetworzone produkty z dużą zawartością cukru.

Żywienie seniorów – jak to robić dobrze?

Praca w opiece w Niemczech to zajęcie bardzo popularne wśród Polaków. Coraz więcej osób chce spełniać się w roli opiekuna seniora. Dbać o niego, troszczyć się, dotrzymywać towarzystwa i pomagać w codziennym funkcjonowaniu. To nieodłącznie wiąże się również z żywieniem seniora. Ważne jest więc, by wiedzieć, w jaki sposób podawać seniorowi posiłki, jak radzić sobie w przypadku problemów z przełykaniem u osób starszych, czym spowodowany może być wstręt do jedzenia u osób starszych czy jak zniwelować niedobory witamin u osób starszych. Wiedzę tę zagwarantuje szkolenie dla opiekunów osób starszych, które oferuje MEDIPE. Z nami nie tylko nauczysz się wszystkiego, co jest niezbędne podczas opiekowania się osobą w podeszłym wieku, ale wiedzę przełożysz również na praktykę, podejmując pracę w opiece nad osobami starszymi w Niemczech.