Gotowanie dla seniorów – jakie produkty wybierać i jak przygotowywać posiłki?

Co gotować starszej osobie? Jest to naprawdę trudne zagadnienie. Wraz z wiekiem ciało nieustannie się zmienia i zaczyna mieć zupełnie inne wymagania. Dieta powinna być do nich regularnie dostosowywana po to, by organizm otrzymywał wszystkie potrzebne składniki ...

Co gotować starszej osobie? Jest to naprawdę trudne zagadnienie. Wraz z wiekiem ciało nieustannie się zmienia i zaczyna mieć zupełnie inne wymagania. Dieta powinna być do nich regularnie dostosowywana po to, by organizm otrzymywał wszystkie potrzebne składniki odżywcze. W takim razie, z czego powinna składać się dieta dla osoby starszej?

Dieta seniora — jak powinna wyglądać?

Problemy z odpowiednią dietą seniorów są dość powszechne. Dotyczy to również osób starszych, które zażywają leki. Jest to o tyle istotne, że wiele preparatów wymaga zjedzenia posiłku przed lub po zażyciu. Nieregularne jedzenie to więc naprawdę poważny problem.

Jaka jednak powinna być dieta dla seniora?Przede wszystkim należy konstruować ją przy użyciu lekkostrawnych składników oraz posiłków. Z uwagi na mniejszą ilość przyjmowanych kalorii trzeba też zadbać o to, by składała się z produktów bogatych w składniki odżywcze. Konieczne jest też zadbanie o właściwe trawienie. W tym celu warto wybierać produkty zawierające jak najwięcej błonnika. 

Jest to o tyle ważne, że seniorzy mają spore problemy z niedoborami podstawowych składników odżywczych. To efekt tego, jak funkcjonuje ich ciało, a w szczególności układ pokarmowy. Wydzielanie śliny u osób starszych jest znacząco spowolnione, podobnie jak uczucie apetytu, które również jest mniejsze. Ponadto jelito cienkie ma mniej kosmków, które odpowiadają za przyswajanie wszystkich składników.

Jakich składników i potraw unikać przygotowując jedzenie dla seniora?

Istnieją oczywiście pewne składniki i potrawy, których lepiej unikać szykując jedzenie dla seniora. Przede wszystkim mowa tu o przyprawach. Należy wystrzegać się dużych ilości soli, a także ostrych przypraw. Zamiast nich lepiej postawić na zioła, które również dają mnóstwo smaku, a przy tym wszystkim są znacznie zdrowsze dla seniora. 

Należy również zachować umiar w podawaniu mięsa, wędlin oraz jajek. Mocno niepożądane są również napoje gazowane, a także oczywiście alkohol, który ma destrukcyjny wpływ na organizm, szczególnie w przypadku osób w zaawansowanym wieku. 

Co gotować starszej osobie?

Jak przygotować dobry jadłospis dla seniora? Przede wszystkim warto opierać się na daniach lekkostrawnych, a do tego mniejszych. We wprowadzaniu nowego jadłospisu bardzo ważna będzie regularność w spożywaniu posiłków. Podzielenie całego dnia na 4-5 mniejszych porcji jedzonych w regularnych porach zapewni najlepsze efekty, gdyż nie zapcha pomniejszonych organów układu pokarmowego. 

Każdego dnia powinno się też spożywać kilka porcji warzyw i owoców, najlepiej w formie surowej. W ten sposób senior dostarczy niewiele kalorii, ale bardzo dużo cennych witamin i minerałów, które są mu potrzebne do codziennego funkcjonowania. 

Przygotowując jadłospis, nie można też zapomnieć o napojach. Najlepiej sprawdzi się oczywiście woda niegazowana, wypijana w ilości przynajmniej dwóch litrów dziennie. Dieta seniora może też wymagać stosowania suplementów diety. Szczególnie mowa tu o suplementacji witaminy D. W wypadku osób powyżej 65 roku życia zaleca się branie jej każdego dnia, by zaspokoić naturalne zapotrzebowanie. 

Bardzo ważnym makroskładnikiem w diecie starszej osoby jest białko. Dlatego powinno się zadbać o właściwą ilość protein w posiłkach i dodawać do nich odpowiednie ilości nabiału. W ten sposób ciało seniora otrzyma potrzebne aminokwasy. Oczywiście nie można też przesadzić. Zbyt duża ilość białka obciąża pracę wątroby oraz jelit. 

O czym pamiętać przygotowując jadłospis dla seniora?

Gotując jedzenie dla seniora, trzeba pamiętać przede wszystkim o jego możliwościach. W wypadku osób starszych uzębienie jest już często niekompletne, przez co posiłki zawierające twarde składniki są po prostu nieodpowiednie. W innym wypadku senior może się tylko zniechęcić do jedzenia, gdyż nie będzie w stanie pogryźć na przykład twardej bułki czy surowego warzywa. Dlatego właśnie w wypadku seniorów poleca się gotowanie na parze, które zmiękcza wszelkie produkty i ułatwia ich jedzenie. 

Szczególnie ważne jest też dostarczenie składników odżywczych. Powinno się zwracać uwagę na witaminy z grup B, C i A. Do tego warto szukać produktów bogatych w żelazo i wapń. W ten sposób zmniejsza się ryzyko anemii oraz osteoporozy. 

Jedzenie dla seniora — kiedy przyda się umiejętność jego przygotowania?

Umiejętność gotowania dla seniorów może być naprawdę przydatna w życiu. Przede wszystkim dzięki niej można dobrze zadbać o starszych członków swojej rodziny, na przykład dziadków. Umiejętności dbania o seniorów są też przydatne z perspektywy zawodowej. 

Opieka nad osobami starszymi w Niemczech to zajęcie bardzo popularne wśród Polaków i naprawdę dobrze wynagradzane, przez co wiele Polek decyduje się na taką pracę. Aby jednak dobrze wykonywać swoje zadania, warto poszerzyć swoją wiedzę. W tym pomogą Ci nasze wskazówki bądź specjalne szkolenia dla Opiekunek osób starszych. W ich trakcie nauczysz się wszystkiego, co potrzebne jest podczas opiekowania się osobą w podeszłym wieku. Takie szkolenia prowadzi na przykład Medipe, czyli agencja Opiekunek osób starszych w Niemczech.

Chcesz wykorzystać znajomość języka niemieckiego w praktyce? Sprawdź nasze najnowsze oferty pracy!